Wat is dat: artrose?

Artrose is een aandoening aan één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden bedekt met kraakbeen. Kraakbeen is van belang omdat het schokken opvangt en omdat het ervoor zorgt dat u zich soepel beweegt. Rondom het gewricht zitten de gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel. In dat gewrichtskapsel zit een soort smeermiddel dat ervoor zorgt dat het gewricht zijn werk doet. Bij artrose wordt het gewrichtskraakbeen dunner en vermindert de kwaliteit. Het gewricht kan dikker aanvoelen door een gezwollen gewrichtskapsel of een uitstekend bot.

Bij wie komt artrose voor en hoe vaak?

Artrose komt doorgaans vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Met name oudere mensen hebben last van artrose. Maar ook bij jongeren en overbelaste sporters komt artrose voor. Bijvoorbeeld als iemand na een blessure te snel een geïrriteerd gewricht belast. In dat soort gevallen treedt versneld artrose op. De aandoening kan bovendien vaker voorkomen binnen de familie.

Welke klachten en symptomen horen bij artrose?

Het is het vaak moeilijk om uw gewrichten te bewegen als u artrose heeft. Bij artrose onstaat vaak pijn die optreedt wanneer u het gewricht langere tijd achter elkaar gebruikt. Die pijn neemt vaak toe gedurende de dag en kan zelfs optreden wanneer u helemaal niets doet. Ook kunt u ook last hebben van stijfheid. Deze verdwijnt echter als u even in beweging bent.

Heupartrose

Bij heupartrose voelt u de pijn meestal in uw lies en aan de zij- en voorkant van uw heup. De pijn kan uitstralen naar het bovenbeen of uw knie.

Knieartrose

Bij knieartrose zit de pijn voornamelijk rondom en in uw knie. Ook kunt de pijn voelen in uw bovenbeen of heup. Artrose in de knie kan in een vergevorderd stadium leiden tot O- of X-benen.

Risicofactoren

Deze factoren verhogen de kans op artrose:

 • Overgewicht
 • Hogere leeftijd
 • (Sport)letsel
 • Lichamelijk zwaar werk
 • Traumatische ervaringen

Vrouwen hebben eerder last van artrose dan mannen. Ook artrose in de familie verhoogt de kans op deze aandoening. Het is raadzaam om artrose goed in de gaten te houden en op tijd hulp in te roepen van de fysiotherapeut om uw pijn te beheersen.

Wat kan er aan de klachten gedaan worden?

Roep de hulp van Fysiotherapie Bloemendaal in om uw pijn te verminderen zodat u uw dagelijkse bezigheden kunt blijven uitoefenen. Specifiek voor mensen met artrose is in verschillende fysiotherapiepraktijken een beweegprogramma ontwikkeld. Lees hier hoe u samen met uw fysiotherapeut uw klachten vermindert.

Wat kan ik zelf doen?

Als u stijf bent of veel pijn heeft kan het zijn dat u minder goed beweegt. Hierdoor kan uw conditie of spierkracht afnemen. Ondanks de pijn is het bij artrose erg belangrijk dat u goed blijft bewegen. Uw spieren worden hierdoor sterker en uw uithoudingsvermogen wordt vergroot. Probeer daarom 30 minuten matig intensief te bewegen tijdens minimaal vijf dagen per week. Bij matig intensief bewegen bent u niet buiten adem en wel in staat tot het voeren van een gesprek. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen, wandelen, fietsen of traplopen.

In principe zijn bewegen en sporten dus goed bij knie- en heupartrose. Niet alle sporten zijn echter even geschikt. Zorg dat uw lichaam niet overbelast raakt en kies voor een aangepaste variant als de sport te zwaar is.

Algemene tips bij artrose:

 • Probeer minimaal een half uur per dag te bewegen
 • Neem af en toe rust tijdens het bewegen
 • Luister naar uw lichaam, doe rustig aan wanneer de klachten erger worden en ga door wanneer de pijn verdwijnt
 • Bouw de duur, de frequentie en de intensiteit langzaam op
 • Beweeg op een zachte ondergrond als dat prettiger voelt
 • Draag schoenen met schokabsorberende zolen

Wat kan de fysiotherapeut doen en welke specialist kan mij behandelen?

Fysiotherapie Bloemendaal is gespecialiseerd in het behandelen van artrose. Onze fysiotherapeut leert u een actieve leefstijl aan. Door op een verantwoorde manier te bewegen zult u zich minder stijf voelen en een betere conditie ontwikkelen. De fysiotherapeut zorgt voor de juiste houding en geeft u advies, oefeningen en voorlichting.

Wat houdt de behandeling van de fysiotherapeut in?

De fysiotherapeut zal u waarschijnlijk behandelen met oefentherapie om bewegen weer te vereenvoudigen. U krijgt oefeningen ter versterking van uw spieren en ter verbetering van uw uithoudingsvermogen. Tijdens de behandeling krijgt u oefeningen en advies zodat u dit na een tijdje zelfstandig kunt. Wanneer de behandeling eindigt, is het noodzakelijk om te blijven bewegen en oefenen. Bij ernstige artrose kan een operatie nodig zijn. In dat geval krijgt u een kunstheup of knustknie. De fysiotherapeut kan u voor én na de operatie helpen. Voor de operatie helpt hij u om uw conditie te verbeteren zodat u na de operatie sneller herstelt. Na de operatie zal de fysiotherapeut u adviseren over wat u wel en niet mag doen.

Wat kost de behandeling en ben ik ervoor verzekerd?

De tarieven die wij in rekening brengen voor een behandeling vindt u hier. Deze behandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of deze vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed, hangt volledig van uw type zorgpolis af. U kunt dit bij uw zorgverzekeraar nagaan.

Fysiotherapie Bloemendaal

Maak direct een afspraak