Wat is een hernia?

Een hernia is eigenlijk een ander woord voor uitstulping. Zo’n uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Een uitstulping kan op een zenuw drukken waardoor pijn kan uitstralen naar arm of been.

Hoe verloopt het herstel?

Uw herniaoperatie heeft u achter de rug. U wilt het dagelijkse leven weer snel oppakken. Het kost echter tijd om volledig van uw ingreep te herstellen. Uw leeftijd, lichamelijke conditie en eventuele eerdere operaties zijn van invloed op uw herstel. Het is daarom belangrijk te letten op uw houding en de bewegingen die u maakt. Vooral in de eerste zes weken.

Bij een herniaoperatie via microchirurgie (microscoop) of microtube discectomie kunnen bepaalde activiteiten eerder worden opgepakt dan bij een standaard herniaoperatie. Activiteiten als zwemmen, fietsen en autorijden kunnen doorgaans na twee of drie weken worden hervat.

Hieronder leest u waar u extra op moet letten bij dagelijkse routinebewegingen zoals zitten, tillen, huishoudelijke activiteiten of autorijden. Veel aanwijzingen zijn logisch, maar juist daarom vergeet u ze ook gemakkelijk terwijl ze ontzettend belangrijk zijn voor een goed herstel.

Richtlijnen

Juist in de herstelperiode is het erg belangrijk om de signalen van uw lichaam serieus te nemen. In de eerste vier tot zes weken is rugpijn een goede graadmeter voor wat u wél kunt en wanneer u teveel van uw lichaam vraagt.

 • Neem de eerste 4 tot 6 weken regelmatig rust door te gaan liggen. Wissel activiteiten zoals staan, lopen en zitten af.
 • Voer uw algemene conditie stapsgewijs op en ga wandelen of fietsen op een hometrainer. Na vier tot zes weken kunt u ook gaan zwemmen of buiten een stukje gaan fietsen. Korte afstanden left u het beste lopend af.
 • Ga niet voorover gebogen of gedraaid zitten of staan.
 • Er is geen aanleiding om sex te mijden.

Hoe kan ik het beste zitten?

 • Zitten is belastend voor uw rug. Een goede zithouding is daarom belangrijk. Dat is het makkelijkst op een stoel met een hoge, licht achterover hellende rugleuning en met steun in de lendenen. De stoel moet hoog genoeg zijn zodat u tegen de leuning kuntn zitten met de voeten bij de grond. Een verstelbare tuinstoel voldoet meestal goed.
 • Probeer ontspannen te zitten zonder onderuit te zakken. U ondersteunt de onderrug eventueel met een kussen.
 • Blijf in de eerste vier tot zes weken niet langer dan 20 minuten achter elkaar zitten en loop regelmatig.

Waar moet ik op letten bij reizen?

 • U kunt gedurende de eerste 4 tot 6 weken als passagier mee in de auto, maar dat is niet ideaal. Een ritje van een half uur is het maximale. En ga in elk geval niet zelf rijden.
 • In de auto instappen vereist een aparte techniek. Verlicht de druk op uw rug en steun zoveel mogelijk op uw armen terwijl u recht naar achter gaat zitten. U zit dan als het ware zijwaarts op de autostoel, met uw benen buitenboord. Draai daarna uw romp en benen als 1 geheel naar binnen, houd hierbij uw benen bij elkaar.
 • De eerste drie weken kan er niet worden gereisd met het openbaar vervoer. Wachten op tram, trein of bus en de doorgaans krappe stoelen en banken zijn niet haalbaar voor iemand die net een herniaoperatie heeft ondergaan.
 • Laat de fiets nog even staan. Werk in de eerste vier tot zes weken wel goed aan uw conditie op een hometrainer. Let erop dat u niet onderuitgezakt zit.

Wat doe ik als ik iets moet tillen?

Til geen dingen voordat u met uw fysiotherapeut de juiste techniek heeft doorgenomen. Zeker nu komt het aan op verstandig tillen. In de eerste vier tot zes weken kunt u alleen lichte voorwerpen tillen, waarbij u er vooral goed op let dat u het op te tillen voorwerp dicht tegen uw lichaam houdt. Algemene aandachtspunten bij bukken en tillen:

 • Til rustig.
 • Til de last zo dicht mogelijk bij het lichaam.
 • Til niet boven schouderhoogte.
 • Vermijd draaien en zijwaarts buigen van de romp.
 • Vermijd een maximaal voorovergebogen houding van de romp.
 • Til met twee handen.

Huishoudelijke activiteiten

De eerste 4 tot 6 weken bent u nog niet klaar voor huishoudelijke activiteiten. Stofzuigen, dweilen, bedden verschonen en ramen lappen laat u aan anderen over. Na de herstelperiode kunt u weer rustig beginnen met lichte huishoudelijke activiteiten, maar mét aandacht voor houding en bewegingen. Van uw fysiotherapeut leert u de juiste technieken om uw rug op de juiste manier te belasten.

Beginnen met sporten

Tot de eerste poliklinische controle bij de specialist mag u niet sporten. Tijdens het vervolgtraject van de revalidatie kunt u in overleg met de fysiotherapeut weer beginnen met sportactiviteiten.

Mag ik zwemmen?

Na 4 tot 6 weken kunt u zelfstandig gaan zwemmen. Begin rustig aan en bouw langzaam op. Rugzwemmen is doorgaans minder belastend dan borstzwemmen. Vlinderslag is niet aan te raden.

Wanneer mag ik weer werken?

Tot de eerste poliklinische controle bij de specialist mag u niet werken. Bij de eerste controle, doorgaans 6 weken na de operatie, overlegt u met specialist en bedrijfsarts wanneer en hoe u weer aan het werk kunt gaan. Uw fysiotherapeut kan u ook adviseren.

Hoe zit het met pijnmedicatie?

Een onderdeel van het genezingsproces kan pijnmedicatie zijn. Veel gebruikte pijnmedicatie is paracetamol of ibuprofen. Ook hierbij kan uw fysiotherapeut u adviseren, maar u kunt hiervoor ook bij een arts terecht.

Fysiotherapie Bloemendaal

Maak direct een afspraak