Wat is een polsblessure?

Een polsblessure is een letsel aan de pols. Meestal betreft het een verzwikking. De banden en het kapsel rond de pols zijn opgerekt en soms gescheurd. Een val – waarbij het gehele gewicht met één hand wordt opgevangen – is meestal de oorzaak. Het kraakbeen of de banden in de pols kunnen dan beschadigd raken. Een zwelling en een blauwe plek kunnen ontstaan. Dit veroorzaakt drukpijn in en rond de pols en uw polsgewricht kunt u minder goed bewegen.

Overbelasting kan eveneens een blessure geven. Er is dan sprake van een chronische irritatie van het bindweefsel: pezen, spieren  en banden, veroorzaakt door te zware of moeilijke sportoefeningen. U heeft dan vaak pijn aan de pinkzijde van uw pols. Bewegen van het gewricht geeft pijn.

Komt een polsblessure vaak voor?

Twee van de drie polsblessures ontstaan door een val. Ieder jaar krijgen sporters in Nederland gemiddeld 100.000 blessures aan de pols. Voor de helft hiervan is medische behandeling noodzakelijk. Vier van de vijf polsblessures zijn ineens ontstaan, de overige 20% geleidelijk. Het komt vaak voor bij jeugdige sporters: 75% valt in de leeftijdscategorie vijf  tot en met 19 jaar. Van alle sporters die op de Spoedeisende Hulp komen met een polsblessure is 55 procent man.

Welke risicofactoren zijn er?

Vallen is een belangrijke factor voor het ontstaan van acute polsblessures. Risico loopt u met name bij rugby, (veld)voetbal, hockey, bewegingsonderwijs, boksen, turnen, snowboarden, skiën en schaatsen. Voortdurende herhaaldelijke belasting van de pols (met kleine scheurtjes in de pezen tot gevolg) veroorzaakt geleidelijk ontstane polsblessures.

Wat zijn de klachten en symptomen van een polsblessure?

U kunt een polsverzwikking herkennen aan:

 • (Druk) pijn en warmte in het polsgewricht
 • Belemmering bij het strekken en buigen van de pols
 • Zwelling van het polsgewricht
 • Verkleuring (meestal blauw, maar ook rood) van het polsgewricht

U kunt een overbelasting van de pols herkennen aan:

 • Pijn in de pols (vaak aan de binnenzijde) die optreedt aan het begin, tijdens of na de inspanning
 • Pijn na langdurig bewegen
 • Pijn bij het buigen en strekken
 • Pijn bij het bewegen tegen weerstand, of tillen van zware voorwerpen
 • Zwelling en soms warmte en roodheid bij de peesaanhechting

Over het algemeen geldt: hoe langer en vaker de pijn zich voordoet, hoe ernstiger de blessure.

Wat is er aan de klachten te doen?

Een adequate en snelle eerste hulp is van groot belang voor een vlotte genezing. Bij een verzwikking van de pols past u bij voorkeur direct de ICE-regel toe (zie volgende alinea).  Bij lichte blessures kan met deze maatregelen al genezing optreden. In meer ernstige gevallen kun u het beste naar een fysiotherapeut gaan. Wacht hier niet te lang mee, want peesblessures kunnen bij onvoldoende behandeling lang aanhouden en chronisch worden. De revalidatie kan het beste plaatsvinden onder de deskundige leiding van een (sport)fysiotherapeut.

Wat kunt u zelf doen?

Bij een verzwikking van de pols past u bij voorkeur direct de ICE-regel toe:

 • ICE = Koel het gewricht met water, ijs of een coldpack gedurende 15 tot 20 minuten. Om bevriezingsverschijnselen te voorkomen legt u altijd een doek tussen huid en ijs of coldpack. Gedurende de eerste twee dagen herhaalt u het koelen het beste vier tot vijf keer per dag.
 • I = Immobiliseren: zorg dat het lichaamsdeel niet beweegt. Draag tape of een polsbrace tijdens het spelen en indien nodig in het dagelijks leven. Het doel van de brace of tape is om de pols te stabiliseren, zodat de pezen en banden de gelegenheid krijgen om te herstellen.
 • C= Compressie: leg een drukverband aan.
 • E = Elevatie: Leg de pols regelmatig op een verhoging, liefst boven harthoogte.

Doordat het polsgewricht snel stijf wordt, is het na de eerste herstelperiode verstandig om de pols sterk te maken met trainingsoefeningen. Een gewichtje van een of twee kilo is hiervoor ideaal. Met het gewichtje in de hand kunt u alle bewegingen van de pols uitvoeren.

Wat kan de fysiotherapeut doen en welke specialist kan mij behandelen?

Door met u oefeningen te doen kan de (sport)fysiotherapeut de coördinatie, spierkracht en beweeglijkheid in de pols verbeteren. Bovendien kan een(sport)fysiotherapeut u informeren over pijnverlichting.

Wat houdt de behandeling van de fysiotherapeut in?

Bij een verrekking kan de oefentherapie pas starten als de zwelling voldoende hersteld is. Dit is meestal na een tot twee weken. De (sport)fysiotherapeut zal naar verwachting eenvoudige oefeningen voorschrijven. Door die oefeningen te doen verbetert u uw spierkracht, coördinatie en beweeglijkheid in de polsen. Ook vermindert de pijn door het gebruik van TENS. TENS geeft elektrische stroompjes die de zenuwen kunnen beïnvloeden om pijn te verminderen. Soms behandelt de (sport)fysiotherapeut de pols met shockwave therapie of cortisonen-injecties.

Wat kost de behandeling en ben ik ervoor verzekerd?

De tarieven die wij in rekening brengen voor een behandeling vindt u hier. Deze behandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of deze vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed, hangt volledig van uw type zorgpolis af. U kunt dit bij uw zorgverzekeraar nagaan.

Fysiotherapie Bloemendaal

Maak direct een afspraak