Oedeemtherapie, wat is dat?

Een oedeemfysiotherapeut helpt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook het gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

Wat doet een oedeemfysiotherapeut?

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht te stimuleren met behulp van oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Patiënten doen vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen.

De oedeemfysiotherapeut  maakt ook gebruik van manuele lymfedrainage. Met deze techniek verplaatst hij vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel goed functioneert.

Ook kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of ervoor te zorgen dat de situatie stabiel blijft.

De oedeemfysiotherapeut werkt vaak samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen. Diverse oedeemfysiotherapeuten hebben zich ook gespecialiseerd in de oncologiefysiotherapie.

Fysiotherapie Bloemendaal

Maak direct een afspraak