Wat zijn etalagebenen?

Als u loopt, verbruiken uw beenspieren meer zuurstof dan in stilstand. De slagaders vervoeren zuurstofrijk bloed. Bij etalagebenen (claudicatio intermittens) zijn de slagaders van het been vernauwd door aderverkalking. Hierdoor voeren deze minder bloed aan en gaat er ook dus minder zuurstof naar de benen. Dit kan leiden tot pijnklachten.

Bij wie komen etalagebenen voor en hoe vaak?

Ongeveer 2 van de 10 mensen lijden aan etalagebenen. Dit aantal neemt boven de 75 jaar toe naar meer dan 3 op de 10.

Wat zijn de risicofactoren?

U loopt de grootste kans op etalagebenen als u een roker bent. Ook als u meerookt heeft u een verhoogde de kans, maar uiteraard in mindere mate. Naast roken kunnen ook de volgende factoren van invloed zijn bij het ontstaan van etalagebenen:

 • Een hoge bloeddruk
 • Suikerziekte
 • Overgewicht
 • Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed
 • Te weinig beweging
 • Erfelijkheid

De risicofactoren versterken elkaar. Dus wanneer u bijvoorbeeld rookt én overgewicht heeft, heeft u een grotere kans op etalagebenen. Dat geldt ook als één van uw ouders vóór zijn of haar 60ste een hart- of vaatziekte had.

De risicofactoren voor etalagebenen komen overeen met de risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Klachten en symptomen van etalagebenen

Bij etalagebenen heeft u vaak het gevoel dat uw benen verkrampt, pijnlijk en vermoeid aanvoelen wanneer u een stukje loopt. U kunt dit gevoel hebben als u normaal beweegt, maar u kunt de klachten ook pas voelen wanneer u op een hoger tempo gaat bewegen. Als u lang last heeft van etalagebenen kunt u koude voeten krijgen, omdat de vetlaag onder uw huid afneemt. Mensen met etalagebenen hebben soms ook verdikte teennagels. Een wondje op uw voet of aan uw been, herstelt minder snel of gaat zelfs zweren.

Als u zich extra inspant, treden klachten eerder op omdat er dan meer zuurstof nodig is. Ook als het koud is buiten zult u hier eerder last van hebben,omdat uw bloedvaten samentrekken door de kou.

Wat is er aan de klachten te doen?

Op het moment dat u klachten heeft, is het raadzaam te stoppen met uw activiteit. Uw spieren komen dan tot rust en uw lichaam vult het zuurstoftekort weer aan. Op lange termijn is het verstandig om uw klachten te laten behandelen door de fysiotherapeut. Als u tijdig actie onderneemt, zorgt u ervoor dat uw klachten niet verergeren. Uw klachten kunnen door fysiotherapie ook afnemen.  

U kunt naast de behandeling medicijnen gebruiken om de risico’s op hart- en vaatziekten te verminderen. Medicijnen zijn echter géén vervanging voor de behandeling.

Wat kan ik zelf doen?

Als u rookt, is het verstandig dat u hier zo snel mogelijk mee stopt. Door het roken beschadigen uw bloedvaten en treedt er sneller vernauwing op. Voor informatie over de effecten van  roken en stoppen met roken kunt terecht bij uw huisarts of het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging van het Trimbos instituut.

Het klinkt misschien vreemd, maar ook bij pijn is het belangrijk te blijven lopen. De bloedtoevoer in uw benen verbetert namelijk als u iedere dag wandelt. Na een tijdje merkt u dat u steeds langer klachtenvrij kunt bewegen. Houd hierbij rekening met de volgende tips:

 • Zorg dat uw wandeltempo hoog genoeg is om de klachten op te roepen
 • Wandel tot de klachten optreden
 • Rust uit tot de klachten verdwenen zijn
 • Herhaal dit een paar keer gedurende 15 tot 30 minuten
 • Doe de wandeloefening drie keer per dag

Als u overgewicht heeft is het verstandig om af te vallen. Dit kunt u doen door meer te bewegen en dagelijks minder calorieën in te nemen. Als u minder zwaar bent, verbruiken uw spieren minder en kunt u langer zonder problemen wandelen. Op de site van de Hartstichting kunt u uw BMI berekenen.

Het is ook belangrijk om uw voeten goed te verzorgen, met name bij suikerziekte. Zo voorkomt u dat wondjes slecht genezen of zelfs gaan zweren.

Wat doet de fysiotherapeut en welke specialist kan mij behandelen?

De fysiotherapeut van Fysiotherapie Bloemendaal adviseert en geeft u oefeningen. Als u deze oefeningen goed blijft uitvoeren, profiteert u hier op den duur van. Ook bij specifieke problemen zoals bijvoorbeeld traplopen, kan de fysiotherapeut u doelgerichte oefeningen geven. HVL (hart, vaat, long) fysiotherapeuten hebben met name veel ervaring met etalagebenen.

Als uw bloedvat teveel vernauwd is, kan een ingreep in het ziekenhuis nodig zijn. Door het plaatsen van een bypass of door te dotteren, verdwijnt de vernauwing. Na de operatie kunt u het advies krijgen om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut. Hij kan u helpen herstellen.

Wat houdt de behandeling van de fysiotherapeut in?

De fysiotherapeut helpt u om uw klachten te verminderen en helpt u de de risico’s op adervernauwing te beperken. Vaak bent u geneigd om geforceerd of minder te bewegen. U heeft het gevoel dat uw klachten afnemen, maar na een tijdje voelt u ze weer en bovendien kost het u veel energie. De fysiotherapeut helpt u om op de juiste manier in beweging te blijven. Met looptraining verbetert u uw coördinatie- en uithoudingsvermogen.

De fysiotherapeut streeft ernaar dat u zelfstandig uw klachten onder controle houdt. Dit kan met behulp van een activeringsprogramma. Dit programma helpt u om zelfstandig te blijven bewegen en gezond te leven. De fysiotherapeut geeft bewegingsadviezen die bij u passen.

Wat kost de behandeling en ben ik ervoor verzekerd?

Vanaf 1 januari 2017 wordt de behandeling bij een gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeut vergoed uit de basisverzekering.

Fysiotherapie Bloemendaal

Maak direct een afspraak