Diabetes: een multidisciplinaire aanpak

Ongeveer 770.000 Nederlanders hebben diabetes, het is een van de meest voorkomende aandoeningen. De verwachting is dat het aantal diabetespatiënten de komende jaren fors zal toenemen. U heeft een verhoogd risico op diabetes type 2 als u overgewicht heeft, als uw vetopslag vooral op de buik plaatsvindt, als u te weinig beweegt, veel stress hebt of een hoge bloeddruk heeft. Vele studies tonen aan dat bewegen en gewichtsreductie een gunstige invloed hebben op het reguleren van het bloedglucosegehalte.

Voor wie is het?

Het beweegprogramma is bedoeld voor mensen met diabetes type 2 en gemotiveerd zijn om een actieve en gezonde leefstijl te ontwikkelen. Tijdens het beweegprogramma leert u zelfstandig en gezond te bewegen, heeft u kennis over uw gedrag en hoe u een gezond gewicht kunt gaan bereiken en behouden.

Hoe werkt het?

Het beweegprogramma wordt verzorgd door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de begeleiding van mensen met diabetes type 2. Het beweegprogramma duurt 12 weken. U traint 2x per week in onze fitnessruimte. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met de fysiotherapeut. Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

Intake

Tijdens de intake bij de fysiotherapeut vult u een aantal vragenlijsten in en worden er een fitheidstest afgenomen daarnaast stelt u samen haalbare behandeldoelen op. Op basis van uw medische gegevens en de informatie uit de testen kan de fysiotherapeut u adviseren mee te doen aan het beweegprogramma, ergens anders te gaan trainen of u verwijzen naar u huisarts of specialist.

Bewegen met de fysiotherapeut

Met behulp van de modernste fitnessapparaten werkt u onder begeleiding van de fysiotherapeut aan het verbeteren van uw uithoudingsvermogen en spierkracht. De opbouw is geleidelijk en aangepast aan de mogelijkheden van de patiënt en afhankelijk van wat u aan het einde van het programma wilt bereiken. U bespreekt regelmatig uw individuele vorderingen met uw fysiotherapeut.

Voorlichtingen diëtiste

De diëtiste laat u zien hoe u het beste een gezond gewicht kunt bereiken en behouden. De groepsvoorlichting van de sociaal psychiatrisch verpleegkundige laat u bewust gemaakt van het feit dat gedacht, gevoelens en gedrag op een bepaalde manier met elkaar verbonden zijn. Negatieve gedachten zoals ‘ik kan het toch niet’ kunnen problemen veroorzaken. U leert hoe u deze kunt ombuigen naar positieve gedachten.

Evaluatie momenten

Tijdens de evaluatie momenten worden de vragenlijsten en de fitheidstest herhaald. Bij complicaties wordt het trainingsschema aangepast en wordt gekeken hoe wij u verder kunnen ondersteunen.

Op peil houden

Na het volgen van het beweegprogramma bestaat er de mogelijkheid om het programma voort te zetten. Dit kan in de vorm van Fysio Fitness of iedere andere vorm van bewegen. Dit is bedoeld om de opgebouwde belastbaarheid te onderhouden en de actieve, gezonde leefstijl vast te houden.

Fysiotherapie Bloemendaal

Maak direct een afspraak